czwartek, 7 kwietnia 2011

Chleb ze słonecznikiem

Chleb... chyba najlepszy ten własnej produkcji. Przynajmniej wiemy co jemy i to my mamy wpływ na wszystkie dodatki. Zachęcam do pieczenia. 


300 g mąki zwykłej
200 g mąki orkiszowej
500 g mąki pełnoziarnistej
5 dag drożdży
1 litr ciepłej wody
1 szklanka słonecznika (uprażyć na suchej patelni)
1 szklana otrębów owsianych (zmielić)
1 szklanka otrębów pszennych (zmielić)
1 szklanka siemienia lnianego (zmielić)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Słonecznik, otręby, siemię lniane, sól, cukier wymieszać w misce i wlać drożdże rozpuszczone w 1 litrze ciepłej wody. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i pozostawić w ciepłym miejscu do ruszenia się drożdży. Następnie dodać mąki i wyrobić ciasto (ok 10-15 min). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok 60 min).
Przełożyć do blaszek wysmarowanych oliwą i lekko oprószonych bułką tartą. Wierzch zmoczyć wodą i posypać uprażonym słonecznikiem. Chleb można zostawić w blaszce na ciepłym piekarniku żeby troszkę jeszcze wyrósł bądź włożyć go do pieca nastawionego na 120 st. C na 20 min (spowoduje to, że chleb szybciej wyrośnie i nie trzeba marnować ciepła kiedy piekarnik się nagrzewa). Następnie podkręcić temperaturę do 200 st. C. Piec ok 60 min.

Z podanych porcji wyszły mi 2 bochenki.

3 komentarze:

  1. Świetny chlebek i przepis!! Postaram się wypróbować, bo wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ma fantastyczny kolor i te dziurki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam. chleb sie nie sypie. ja robie zazwyczaj 3 lub 4 bochenki, kroje, porcjuje i zamrazam i mam na miesiac albo nawet 2;)

    OdpowiedzUsuń