niedziela, 19 września 2010

Kotlety z kaszy gryczanej

Poprosiłam mamę, żeby ugotowała mi kaszę gryczaną... ale nie spodziewałam się, że ugotuje mi aż cały kilogram. Żeby się nie zmarnowała zrobiłam kotlety. Smaczne i zdrowe.

3 szkl. kaszy gryczanej 
10 dag startego sera żółtego (można oczywiście więcej)
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
1 cebula
20 dag pieczarek (jeśli nie macie to nic nie szkodzi)
pietruszka
sól, pieprz, ulubione zioła
 
otręby lub bułka tarta do panierki

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzoną kaszę wsypać do miski i dodać starty ser na drobnych oczkach, jajko, bułkę tartą oraz pieczarki podsmażone z cebulką. Dosmakować. Wmieszać wszystko dokładnie i formować kotleciki. Obtaczać w panierce. Smażyć na oliwie oliwek.
Podawać z warzywami ugotowanymi na parze.

2 komentarze:

  1. wyglądają bosko te kotlety, uwielbiam kasze gryczaną.....:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń