sobota, 4 września 2010

Muffinki piernikowo-kakaowe ze śliwkami

Dostałam śliwki... no i co by tutaj z nich zrobić jak nie muffinki. Nie wiedziałam czego można się spodziewać z połączenia piernika ze śliwkami... teraz już wiem;) Babeczki wyszły bardzo smaczne.. a do tego bez grama tłuszczu.

Para mi Amigo Carlos en Medellin;)


3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao
1 jajko
1 szkl. maślanki
śliwki - opcjonalnie (ilość wg uznania)

W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki. Następnie mokre dodać do suchych i wymieszać. Wrzucić śliwki.
Piec ok 25-30 min w temperaturze 190 st. C. 
Jak ktoś nie chce nie musi dodawać śliwek.
Najlepsze na następny dzień.

3 komentarze:

  1. Świetne te muffinki, w dodatku jakie zdrowe - nie dość, że tłuszczu brak to i mąka pełnoziarnista się załapała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się w nich to, że są piernikowe. ciekawy smak na zimowe wieczory, z kubkiem aromatycznej herbaty ;] przy cieple kominka i dobrej lekturze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muchas gracias por tu dedicatoria!!

    OdpowiedzUsuń