Ciasto:
8 białek
8 białek
20 dag cukru
3 żółtka
10 dag wiórek kokosowych
10 dag rodzynek
20 dag orzechów mielonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
Ubić białka z cukrem i żółtkami, dodać resztę składników - wymieszać, upiec placek.
Piec ok. 30 - 40 min w temp. 170 - 180 st. C.
Piec ok. 30 - 40 min w temp. 170 - 180 st. C.
Krem:
sok z dwóch małych puszek brzoskwiń lub jednej dużej
1 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem (jeżeli są bez cukru - to dodać wg przepisu na opakowaniu)
1 łyżka mąki pszennej
8 żółtek (od biszkopta)
Sok z brzoskwiń zagotować. Do mleka dodać budynie, mąkę i żółtka. Wymieszać i rozetrzeć tak, aby nie było grudek; wlać do gotującego się soku. Zagotować i ostudzić. Masa ma być konsystencji budyniu. Po wystygnięciu utrzeć masło z kremem.
z chęcią zjadłabym taaakie ciacho :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej podoba mi się spód ciasta :). A całość bardzo zachęcająca!
OdpowiedzUsuń