poniedziałek, 20 września 2010

Kotlety z kalafiora

Otwieram lodówkę, a tam... nie wiele... a najwięcej światła. Podobno dobry kucharz potrafi zrobić coś z niczego. "Coś" wyszło... a czy dobre? Przekonajcie się sami!


1 kalafior
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 zwykła bułka
sól, pieprz, ulubione przyprawy
bułka tarta do panierki

Kalafior ugotować do miękkości (najlepiej na parze). Przestudzić. Przełożyć do miski i dodać "porwaną" na drobne kawałeczki bułkę. Roznieść zawartość naczynia tłuczkiem (ma powstać plastyczna masa). Dodać jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bułkę tartą (tylko w przypadku kiedy kotlety są za rzadkie). Dosmakować. Wymieszać dokładnie i formować kotleciki. Obtaczać w panierce. Smażyć na oliwie z oliwek.

2 komentarze: