Gulasz każdy chyba zna i lubi... na jego przyrządzenie jest milion sposobów... oto jeden z moich;)
2 filety z kurczaka
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
3 marchewki
30 dag pieczarek (u mnie ich brakło niestety)
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1-2 łyżki mąki kukurydzianej
przyprawy (pieprz, sól, oregano, tymianek, przyprawa do kurczaka, curry, maga)
Filety pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek od czasu do czasu dolewać wody, żeby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodać startą na tarce marchewkę i dusić wszystko razem ok 10 min. Przerzucić zawartość patelni do większego garnka. Dolać wody (ok. 1 do 2 szkl.), zagotować. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki (których u mnie zabrakło). Dusić tak długo, aż papryka i pieczarki zmiękną.
W miseczce wymieszać jogurt naturalny z przecierem i mąka kukurydzianą. Miksturę tę wlać do gotującego się gulaszu. Zagotować wszystko razem i na koniec doprawić według uznania.
Podawać z kaszą gryczaną (może też być kasza jaglana, kuskus, ryż, ziemniaki....) i ulubioną surówką (u mnie ogórki w sosie czosnkowym).
Super danie. Bedzie totalna wyzerka :D
OdpowiedzUsuńo, podoba mis ię opcja polaczenia warzyw z miesem, nie samo mieso. I kasza gryczana, kasza jest do gulaszu obowiązkowa! :)
OdpowiedzUsuńlubię kaszę gryczaną w takich zestawach :)
OdpowiedzUsuń