wtorek, 14 września 2010

Gulasz mięsno-warzywny z kaszą gryczaną

Gulasz każdy chyba zna i lubi... na jego przyrządzenie jest milion sposobów... oto jeden z moich;)

  
2 filety z kurczaka
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
3 marchewki
30 dag pieczarek (u mnie ich brakło niestety)
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1-2 łyżki mąki kukurydzianej
przyprawy (pieprz, sól, oregano, tymianek, przyprawa do kurczaka, curry, maga)

Filety pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek od czasu do czasu dolewać wody, żeby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodać startą na tarce marchewkę i dusić wszystko razem ok 10 min. Przerzucić zawartość patelni do większego garnka. Dolać wody (ok. 1 do 2 szkl.), zagotować. Następnie dodać pokrojoną w kostkę  paprykę i pieczarki (których u mnie zabrakło). Dusić tak długo, aż papryka i pieczarki zmiękną. 

W miseczce wymieszać jogurt naturalny z przecierem i mąka kukurydzianą. Miksturę tę wlać do gotującego się gulaszu. Zagotować wszystko razem i na koniec doprawić według uznania.

Podawać z kaszą gryczaną (może też być kasza jaglana, kuskus, ryż, ziemniaki....) i ulubioną surówką (u mnie ogórki w sosie czosnkowym).

3 komentarze:

  1. Super danie. Bedzie totalna wyzerka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o, podoba mis ię opcja polaczenia warzyw z miesem, nie samo mieso. I kasza gryczana, kasza jest do gulaszu obowiązkowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię kaszę gryczaną w takich zestawach :)

    OdpowiedzUsuń