niedziela, 4 lipca 2010

Chałka

Lepsza niż ze sklepu! Rodzinka aż się objadała! Naprawdę polecam;)

40 g drożdży
550 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 szkl. mleka
1 duże jajko
2 łyżki masła
5 łyżek wody
4 łyżki cukru (użyłam muscovado)
żółtko
kruszonka (2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła)

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajko rozkłócone z pozostałą ilością cukru (czyli z trzema łyżkami), sól, rozpuszczone ciepłe masło oraz wodę.

Zagnieść ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Z każdej części uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce warkocza połączyć i podwinąć pod spód.
Chałkę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem i posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.

Przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz