poniedziałek, 5 lipca 2010

Gofry pełnoziarniste



1 i 3/4 szkl. mąki pełoziarnistej
1 i 3/4 szkl. maślanki
2 jajka (rozdzielić białka od żółtek)
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru muscovado
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szkl. startego jabłka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier i sól. W drugiej żółtka, maślankę, ekstrakt z wanilii i starte jabłko. Odstawić na 5 min. Wlać mokre składniki do suchych, ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z resztą składników.
Podawać z dżemem, truskawkami, serkiem, miodem, bitą śmietaną itd itp...;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz