ilość sztuk: ok 15
2 szkl. mąki
3-4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki masła
2 jajka
1 szkl. mleka (może tez być maślanka)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Rozpuścić masło w rondelku i odstawić do ostygnięcia. W misce roztrzepać jajka z mlekiem.
Do osobnej miski przesiać mąkę i wrzucić pozostałe suche składniki oraz czekoladę pokrojona w kostkę. Zamieszać. Wlać mleko z jajkami i masło. Wmieszać wszystko łyżką niezbyt dokładnie. Ciasto powinno być grudkowate. Ciasto przełożyć do formy "muffinkowej" wyłożonej papilotkami. Można posypać przed pieczeniem cukrem trzcinowym.
Piec ok. 25 min w temperaturze 200 st. C.
Do ciasta, zamiast czekolady, można wrzucić orzechy, rodzynki, śliwki, owoce... ogólnie wszystko co lubicie;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz