czwartek, 9 września 2010

Muffiny z musli i gorzką czekoladą

Zimno na dworze... wiec dlaczego się nie rozgrzać przy pieczeniu?;) Szukałam fajnego przepisu na muffiny z musli, aż w końcu powstał mój własny... A czy dobry? Przekonajcie się sami;)


Składniki suche:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szkl. zarodków pszennych (niekoniecznie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 szkl. musli
1/2 szkl. rodzynek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
szczypta soli

Składniki mokre:
1 jajko
1 szkl. mleka (może też być maślanka, jogurt naturalny)
2 łyżki miodu
1/3 kostki masła

Sposób przygotowania standardowy jak przy wszystkich muffinach.
W garnuszku rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej zaś mokre. Następie mokre przelać do suchych wraz z rozpuszczonym masłem. Wymieszać wszystko niezbyt dokładnie.
Piec w temp. 190 st. C przez ok. 20 min.

Muffiny te nie są bardzo słodkie.. więc zawsze można dodać więcej cukru bądź miodu.

5 komentarzy:

  1. ale apetyczna ta rozpuszczona czekolada:) cudne muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dawno nie robiłam muffinek. chyba czas powrócić do nich. Twoje ślicznie wyszły i tak ładnie wyrosły;)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś pysznego! uwielbiam muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne, zdrowe połączenie w muffinach:)
    Pozdr.

    OdpowiedzUsuń