Porcja dla 2-3 osób
Sos:
10 g suszonych grzybów (można więcej... jak kto lubi)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki zmielonych otrębów owsianych razem z siemieniem lnianym
natka pietruszki
sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, mielony kminek
makaron spaghetti pełnoziarnisty
Grzyby odpowiednio wcześniej namoczyć. Jak zmiękną pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka, wlać około szklankę wody i podgotować. Na patelni podsmażyć do zarumienienia drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i przełożyć do grzybów. Przyprawić i gotować wszystko razem ok 30-35 min. Jak wody za dużo odparuje dolać jej trochę, żeby się grzyby nie przypaliły. W osobnej miseczce wymieszać jogurt naturalny ze zmielonym otrębami i siemieniem lnianym, dolać pół szklanki wody, 3-4 łyżki gotującego się wywaru z grzybów i trochę soli. Dokładnie wymieszać. Przelać do rondelka z grzybami. Gotować aż do zgęstnienia się sosu.
apetycznie wygląda:), za parę dni (jak będę mogła przeżuwać) to sobie taki obiadek zrobię
OdpowiedzUsuńŚwietny obiadek :)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych połączeń :)
OdpowiedzUsuń