wtorek, 1 czerwca 2010

Muffinki rabarbarowo-jabłkowe

ilość sztuk: ok 15

Suche składniki:

2 szkl. mąki pełnoziarnistej
1/2 szkl. mąki zwykłej
1/2 szkl. cukru trzcinowego (ja dałam muscovado)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 cukier waniliowy

Mokre składniki:

100 g rozpuszczonego masła
1 i 1/2 szkl. mleka (może być też jogurt naturalny, kefir lub maślanka)
2 jajka

rabarbar, jabłka - według uznania (dodałam troszkę cukru i cynamonu)


W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki. Następnie mokre składniki przelać do miski z suchymi i wymieszać niezbyt dokładnie. Następnie dodać pokrojone jabłka i rabarbar. Wymieszać wszystko jeszcze raz. Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek z papilotkami.


Piec ok 25 min w 180 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz