Mmmmm... ten marcepanowy zapach w domu podczas pieczenia... ;)
Suche składniki:
120 g startego na grubych oczkach marcepanu
1 szkl. mąki zwykłej
1 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 szkl. drobnego cukru trzcinowego
szczypta soli
Mokre składniki:
200 ml mleka
2 jajka
1/3 kostki masła (rozpuścić w garnku i ostudzić)
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Następnie połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać niezbyt dokładnie.
Ciasto wykładać do formy od muffinek wyłożonej papilotkami do ok 3/4 wysokości papilotek.
Piec ok 25 min w temp. 200 st. C.
Przepis pochodzi z tej strony. Został troszkę przeze mnie zmodyfikowany.
MUffinki wyglądają pysznie. Będę musiałą takie upiec :)
OdpowiedzUsuń