niedziela, 4 lipca 2010

Granola

450 g płatków owsianych
150 g ziaren słonecznika
150 g ziaren sezamu
250 g migdałów w całości
1/2 szkl. zarodków pszennych
1/2 szkl. otrębów pszennych
1/2 szkl. otrębów owsianych
1/2 szkl. siemienia lnianego
1 łyżeczka imbru
2 łyżeczki cynamonu 
100 g brązowego cukru (muscovado)
1 łyżeczka soli
2 jabłka starte na tarce 
150 g miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
300 g rodzynek

Wrzucić wszystkie suche składniki do miski oprócz rodzynek. Wymieszać dokładnie. Dodać miód i oliwę. Wymieszać wszystko jeszcze raz tak żeby miód pokrył wszystkie ziarna. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok. 50 min. w temperaturze 170 st. C. Od czasu do czasu mieszając żeby nic się nie przypaliło. Na koniec do wystygniętego gralnoli dodać rodzynki. Trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dobre z mlekiem, sokiem, jogurtem i bez niczego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz