niedziela, 4 lipca 2010

Muffinki waniliowe z gorzką czekoladą

ilość sztuk: ok 15

2 szkl. mąki

3-4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody
3 łyżki masła

2 jajka
1 szkl. mleka (może tez być maślanka)

1 tabliczka gorzkiej czekolady

Rozpuścić masło w rondelku i odstawić do ostygnięcia. W misce roztrzepać jajka z mlekiem.

Do osobnej miski przesiać mąkę i wrzucić pozostałe suche składniki oraz czekoladę pokrojona w kostkę. Zamieszać. Wlać mleko z jajkami i masło. Wmieszać wszystko łyżką niezbyt dokładnie. Ciasto powinno być grudkowate. Ciasto przełożyć do formy "muffinkowej" wyłożonej papilotkami. Można posypać przed pieczeniem cukrem trzcinowym. 
Piec ok. 25 min w temperaturze 200 st. C.

Do ciasta, zamiast czekolady, można wrzucić orzechy, rodzynki, śliwki, owoce... ogólnie wszystko co lubicie;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz