wtorek, 8 marca 2011

Mleko ryżowe

Ciekawa alternatywa dla zwykłego mleka. W porównaniu z mlekiem krowim, zawiera więcej węglowodanów, ale nie zawiera znaczących ilości wapnia i białka, a cholesterolu oraz laktozy - w ogóle.  Mleko ryżowe jest hypoalergiczne. Może być używane w wielu przepisach zamiast tradycyjnego, krowiego mleka, będąc dla organizmu lżejszym obciążaniem.


1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
2 szklanki wody

Ryż gotujemy na mleku z wodą (po ok 3/4 szklanki... ja na oko wlałam... w razie, gdy ryż nie jest jeszcze wystarczająco rozgotowany, a woda z mlekiem zostały już wchłonięte to można dolać jeszcze trochę) tak żeby wchłonął wszystko. Powinien być lekko rozgotowany. Następnie blenderem miksujemy go na papkę, przekładamy do garnka i wlewamy wodę. Gotujemy ok. 30 min. Następnie odcedzamy powstałe mleko przez gęste sitko od resztek ryżu.

Z ww. proporcji wyszło mi ok. 400 ml mleka ryżowego.

Ogólna zasada jest taka, że na 1 porcję ugotowanego ryżu dodajemy 4 porcje wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz