środa, 18 sierpnia 2010

Ratatuja

Francuska nazwa tej potrawy "ratatouille" znaczy niewyszukane danie. I rzeczywiście ratatuja, czyli rodzaj gulaszu warzywnego, jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania.
Moja wersja jest bardzo "light"... warzywa dusiłam na wodzie.


Składniki:
2 papryki różnych kolorów (u mnie czerwona i zielona)
2 młode cukinie
1 bakłażan
4 pomidory
cebula
pół pora
2 ząbki czosnku
1 cytryna (sok i otarta skórka)
kilka listków bazylii
natka pietruszki
suszony tymianek, rozmaryn, estragon, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w krążki o grubości 1,5 cm, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie przepłukać i pokroić talarki na cztery części.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę.
Cukinię pokroić tak jak bakłażana.
Cebulę, paprykę pokroić w kostkę 1,5 x 1,5cm.
Do większej patelni wsypujemy cebulę i czosnek i podlewamy wodą. Dusimy chwilkę, dodajemy pozostałe warzywa i dusimy kilka minut.
W mniejszej patelni dusimy na wolnym ogniu pomidory do momentu aż się rozgotują i odparują. Następnie dodajemy je do pozostałych warzyw. Przyprawiamy, dodajemy troszkę otartej skórki z cytryny i dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Podczas duszenia...

1 komentarz: