wtorek, 17 sierpnia 2010

Zapiekanka z makaronu, tuńczyka i szpinaku

Przepis pochodzi z książki "Odchudzająca książka kucharska" autorstwa dr M. Bardadyna. Zapiekanka jest pyszna i sycąca... a do tego dobra dla osób będących na ciągłej diecie (czyli dla mnie hehe;)). Polecam!

liczba porcji: 4

300 g makaronu razowego
1 paczka mrożonego szpinaku
pieczarki
cebula
1 puszka tuńczyka w oleju
20 g tartego żółtego sera
sól, pieprz

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oleju na sitku. Makaron, pokrojone pieczarki (podsmażone z cebulką na oliwie) , tuńczyka i szpinak ułożyć warstwami lub wymieszane w naczyniu do zapiekania i doprawić solą i pieprzem. Szpinak można dodać bez uprzedniego rozmrażania (ja rozmrażałam i odsączałam żeby mi zapiekanka "nie pływała").
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 25 min. 5 min przez końcem zapiekania posypać serem.
Autor sugeruje, że można podawać ją z surówką z pomidorów i cebuli... ja podawałam bez żadnych dodatków i też wszystkim smakowało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz