2 udka z kurczaka
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki sezamu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, zioła
1 woreczek soczewicy
Udka umyć (można usunąć kości), osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Odstawić do lodówki na godzinę. Miód wymieszać z sezamem i sokiem z cytryny. Następnie tak przygotowaną miksturą natrzeć udka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 50 min.
Podawać z soczewicą, ryżem, kaszą gryczaną... oczywiście według uznania;)
super jest taki kurczaczek z mnóstwem pyszności dookoła :)
OdpowiedzUsuńo! dziś jadłam kurczaka w sezamie, co prawda nie domowej roboty, ale był także bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, w życiu bym nie powiedziała że kurczaka z miodem i sezamem można umieścić w dziale 'odchudzające' - ale dobrze o tym wiedzieć ;)
OdpowiedzUsuń