Dostałam śliwki... no i co by tutaj z nich zrobić jak nie muffinki. Nie wiedziałam czego można się spodziewać z połączenia piernika ze śliwkami... teraz już wiem;) Babeczki wyszły bardzo smaczne.. a do tego bez grama tłuszczu.
Para mi Amigo Carlos en Medellin;)
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao
1 jajko
1 szkl. maślanki
śliwki - opcjonalnie (ilość wg uznania)
W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki. Następnie mokre dodać do suchych i wymieszać. Wrzucić śliwki.
Piec ok 25-30 min w temperaturze 190 st. C.
Jak ktoś nie chce nie musi dodawać śliwek.Najlepsze na następny dzień.
Świetne te muffinki, w dodatku jakie zdrowe - nie dość, że tłuszczu brak to i mąka pełnoziarnista się załapała ;)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się w nich to, że są piernikowe. ciekawy smak na zimowe wieczory, z kubkiem aromatycznej herbaty ;] przy cieple kominka i dobrej lekturze.
OdpowiedzUsuńMuchas gracias por tu dedicatoria!!
OdpowiedzUsuń