niedziela, 19 września 2010

Pizza pełnoziarnista

Kupna czy domowa... zdecydowanie domowa!!! Pizza w moim wydaniu... samo zdrowie... no prawie;)


Ciasto:
250 g mąki pełnoziarnistej
1/3 łyżeczki soli
200 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka drożdży

Dodatki:
30 dag pieczarek
1 cebula
1 laska kiełbasy
6 kostek mrożonego szpinaku
1 papryka
przyprawy (sól, pieprz, oregano, koperek, pietruszka, tymianek, bazylia)

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do nich oliwę z oliwek i wlać wszystko do miski z mąką. Wyrabiać ciasto przez ok 5 min. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1,5 h. W międzyczasie podsmażyć na oliwie z oliwek cebulę, pieczarki i kiełbasę. Pokroić paprykę w kostkę. Zetrzeć ser żółty. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na nim wcześniej przygotowane dodatki. Posypać serem. 
Zapiekać przez ok 25 min w temp. 220 st. C.

1 komentarz: