niedziela, 19 września 2010

Ryż na mleku zapiekany z jabłkami

W końcu udało mi się namówić siostrę na mój ulubiony ryż zapiekany. Spróbujecie... a stanie się i waszym ulubionym.. pyyyyyycha;)


Składniki:
2 torebki ryżu ciemnego
1 szkl. mleka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cukru ciemnego
2 jajka
płatki migdałowe
1 łyżeczka soku z cytryny
cynamon

Do garnka wlać szklankę mleka i dopełnić wodą. Dodać cukier waniliowy i zagotować. Dodać ryż i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić na patelni z dodatkiem soku z cytryny. Jeśli są zbyt kwaśne dodać troszkę cukru.
Po ugotowaniu ryż odcedzić i przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z ryżem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć większą część ryżu. Następnie przełożyć jabłka i posypać cynamonem. Na jabłka położyć pozostałą część ryżu.

Ubić pianę z 2 białek. Dodać łyżeczkę cukru. Wyłożyć na górną warstwę ryżu i posypać płatkami migdałowymi.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160-180 stopni i zapiekać ok. 30 minut aż się ładnie zarumieni.

3 komentarze:

  1. Już od jakiegos czasu chodzi za mna zapiekany ryz, chyba w koncu go zrobie.
    Przy okazji zapraszam do zabawy http://kulinarneinspiracje.blogspot.com/2010/09/zabawa-w-lubienie.html Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń